All for Joomla All for Webmasters

Autista jamboree: Képesek vagyunk!

A Toldi Ház hajnalban

"Az eseményen az érintettek megismerhetik egymást, szakértőkkel beszélgethetnek, kirándulhatnak a Cserhát erdeiben.

Első alkalommal szerveznek autizmussal élő fiatalok (ASD  munkacsoport) jamboreet sorstársaiknak. A kétnapos (szeptember 19-20.) eseményen igazi közösség formálódhat, mely átalakíthatja hosszú távon az autisták érdekvédelmét, ugyanis ez nem az eddig „megszokott" szülői kezdeményezések egyike, hanem itt a saját problémáikat megoldani vágyó érintettek keresik egymás társaságát.

„Ezzel a programmal szeretnénk azt is megmutatni a társadalomnak, hogy tévhit az, miszerint az autisták nem vágynak kapcsolatokra. Fontosnak tartjuk a velünk szemben kialakult téves sztereotípiák feloldását"- mondja Lizanka, az ADS  munkacsoport tagja.

A kezdeményezés rendkívül hiánypótló, mivel a felnőtt autisták és az önálló életvitel, közösségi programok és az együttgondolkodás rendkívül mellőzött területe jelenleg a spektrumnak.

„Szeretnénk feloldani azt a félelmet, hogy ha kimozdulunk otthonról, nem fogadnak el minket. Sokan úgy élik közülünk az életüket, hogy az életük folyamán elszenvedett mindennapi kudarcok miatt elszeparálódnak a társadalomtól. Legtöbbünknek komoly gondot okoz a szociális szorongás, mely meggátolja az érintetteket önmaguk kibontakoztatásában. Rengeteg tehetséges, értelmes, jó képességű egyén nem tudja a tudását kamatoztatni csak azért, mert más, mint a nagy átlag" – mondja Károly, aki  az ASD munkacsoport egyik fő aktivistája.

A szervezők szeretnék hagyománnyá tenni, az autista jamboreet, ahol az országban minden érdeklődő autista felnőtt évente legalább egy alkalommal teljes elfogadásban, gondtalanul tölthesse idejét társaival az otthonán kívül is.

ASD munkacsoport önmagáról:

Az ASD Munkacsoport olyan önkéntes fiatalokból áll, akik tevékenységükkel szeretnének minél több érintett személyt bevonni az autisták érdekvédelmével kapcsolatos munkákba. Szeretnék, ha maguk az érintettek is kifejthetnék véleményüket a róluk szóló döntésekkel kapcsolatban. Céljuk továbbá, hogy  információkkal, ötletekkel segítsék az autizmus spektrumzavarral élőket. A munkacsoport tagjai mind spektrumtársak – akiknek meglévő vagy folyamatban lévő diagnózisa van. Az ASD munkacsoport munkájáról bővebben az Autisták Országos  Szövetsége honlapján olvashatnak (http://aosz.hu/bemutatkozas/asd/).

Az AOSZ-ról:

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988 ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt több, mint huszonöt éves működés során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjainak érdekvédelmének. Több, mint 3000 egyéni tagot és 83 szervezetet tömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát."

A cikk forrása: http://weborvos.hu/egeszsegmagazin/autista_jamboree_kepesek_vagyunk/226093/

E-mail

0
0
0
s2smodern